01 02 03 04 05 06 07
Shared website hosting with bluehost review company. Find low priced cheap hosting online.

Jak Kupować

Miody w markecie? Ryzyko w pakiecie.

Drukuj
Utworzono: 22 październik 2012

miody z marketuMiód bez wątpienia jest czymś dobrym. Stanowi świetny zamiennik dla cukru, posiada enzymy pszczele, wspomagające nasz system immunologiczny. Esencja zdrowia. Tylko nie zawsze... Nie pozwól na to, abyś kupił mieszankę cukrów w kolorze karmelu, wzbogaconą zestawem pestycydów i antybiotyków.

3 grzechy główne producentów i sprzedawców miodu:

 

  1. Miód po krystalizacji jest podgrzewany, aby przelać go do słoików. Jeśli temperatura podgrzania przekroczy 40 stopni Celsjusza, enzymy pszczele zostaną bezpowrotnie zniszczone. Taki miód już nie ulegnie powtórnej krystalizacji. Staje się zwykłą mieszanką cukrów.

  2. Zawsze można mieć więcej. Słyszałem o przypadkach mieszania miodu z wodą i sprzedaży jako pełnowartościowy miód - tzw. "miód chrzczony".

  3. Ważne jest pochodzenie miodu. Mód może pochodzić z pasiek znajdujących się przy sadach przemysłowych. Pasieka istnieje tam w zasadzie po to, aby zapewnić zapylanie kwiatów drzew owocowych. Jak powszechnie wiadomo w sadach przemysłowych do ochrony używane są pestycydy. Jeśli oprysk zostanie wykonany zbyt wcześnie (zanim pszczoły wrócą do ula na noc) pszczoły wraz z nektarem przyniosą także pestycydy. A jeśli nawet zostanie wykonany prawidłowo, to i tak jest duże prawdopodobieństwo, że  pewne ilości pestycydów lub ich pozostałości znajdą się w miodzie. Takie miody należą najczęściej do kategorii: miód wielokwiatowy. Podobna sytuacja dotyczy także innych upraw przemysłowych, chronionych pestycydami, np. gryki - miód gryczany.

Jak sobie z tym radzić?

  • Najlepiej kupować miody z pasiek ekologicznych z certyfikatem lub od znanego tobie pszczelarza.
  • Jeśli kupujesz w markecie, odpuść sobie sielankowe obrazy z pałeczką, którą nabierasz ciekły miód. W tym przypadku miód w postaci stałej jest pewniejszy, ponieważ albo nie był podgrzewany, albo nie przekroczono przy podgrzewaniu temperatury krytycznej.
  • Jeśli kupujesz w markecie, miód leśny jest pewniejszy. Pszczoły prawdopodobnie nie były narażone na środki chemiczne. Spróbuj miodu spadziowego, wrzosowego, z nawłoci, z malin leśnych.
  • Kieruj się rozsądkiem. Jeśli na etykiecie jest zadeklarowane coś jeszcze oprócz miodu, odpuść sobie.

 
Kukurykuuu.pl

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2012-2016 Kukurykuuu.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Joomla 1.7 Templates designed by college jacken