01 02 03 04 05 06 07
Shared website hosting with bluehost review company. Find low priced cheap hosting online.

Co to jest superfood?

Drukuj
Utworzono: 11 styczeń 2013

 

superfoodPiłka będzie krótka:  SUPER FOOD zamiast fast food.

Przede wszystkim jednak, o co chodzi? Otóż artykuły spożywcze oznaczone mianem "super żywność" charakteryzują się nadzywczaj wysoką zawartością pewnych substancji odżywczych, niezbędnych dla zachowania zdrowia człowieka. Częstokroć zawartość ta jest kilkadziesiąt lub kilkaset razy wyższa niż w zwykłych artykułach spożywczych, a o przetworzonej ubogiej żywności z konwencjonalnego sklepu już nie wspomnę. To prawdziwa magia jeśli gram tego "czegoś" może nam zastąpić kilogramy innej żywności. Oczywiście nie znaczy to że mamy przestać jeść normalenie i zacząć żyć na suplementach. Nic z tych rzeczy.

Kiszone contra konserwowe

Drukuj
Utworzono: 04 grudzień 2012

Inaczej żywe contra martwe.

kiszone konserwoweTak, tak..., taka jest właśnie różnica pomiędzy kiszeniem a konserwowaniem, dajmy na to octem spirytusowym. I nie jest to nic odkrywczego. Nawet najlepsze warzywa zakonserwowane octem (tzw. korniszony) stają się absolutnie martwe, jak za przeproszeniem zwłoki żaby w formalinie. Nasi przodkowie odkryli zalety kiszenia i z powodzeniem z nich korzystali. Korzystajmy i my. A więc wprowadzaj jak najwięcej naturalnie ukiszonych produktów, szczególnie zimowa, trudną porą. A konserwowe przysmaki zostaw na półce w markecie, wytrzymają wiele lat, nie zepsują się, są przecież martwe...

w ZASADZIE będzie lepiej

Drukuj
Utworzono: 21 listopad 2012

Będzie, jeśli nie machniesz ręką i nie zlekceważysz tematu.

dieta alkalicznaBiałe - czarne, alfa - omega, dobry - zły, takich przeciwstawnych znaczeń jest wiele. Gdy  występuje między nimi równowaga, życie toczy się swoim własnym torem i problemy nie występują. Podobnie jest z żywnością i organizmem człowieka, gdzie sprawą życia i śmierci jest zachowanie homeostazy - równowagi kwasowo-zasadowej. A więc dopisujemy kolejną parę: zasada - kwas. Jeśli zrozumiesz w czym rzecz i popatrzysz krytycznie na swój "powszedni chleb" to jestem przekonany że czekają Cię zmiany - zmiany na lepsze.

Zimą wyhoduj sobie przyjaciela

Drukuj
Utworzono: 19 listopad 2012

kiełkiNa pewno zauważyłeś, że we współczesnych sklepach przestały istnieć pory roku roku. Czy to dobrze? Niestety nie. Pozornie to ogromny komfort gdy idziesz zimową porą do sklepu i kupujesz sobie "świeże warzywko". Ale to iluzja. Pomidory, ogórki, sałata i inne "egzotyczne zimową porą" warzywa to imitacja. W czym problem? Otóż zima to nie sezon na takie specjały. Kupując je nabywasz produkt intensywnego rolnictwa, silnie przenawożonego i skażonego chemicznie. I po co to robić? W imię witamin, których albo nie ma tam wcale albo występują w ilości śladowej?

Cukier - brąz lepszy niż biel

Drukuj
Utworzono: 07 październik 2012

cukierW sumie można powiedzieć, że to cukier i to cukier, więc po co przepłacać?

Z mojego doświadczenia, uważam że warto tutaj przepłacić, choćby z psychologicznego punktu widzenia. Jeśli wydasz 3 razy tyle za cukier trzcinowy ile wydajesz za biały cukier rafinowany, zapewniam Cię że zastanowisz się również 3 razy czy aby nie przesadzasz z ilością cukru, słodząc na przykład herbatę.

Bez kostki można żyć

Drukuj
Utworzono: 27 wrzesień 2012

kostka rosołowa

Z kostką, czy bez kostki? Oto jest pytanie?

Jeśli jesteś zdania że rosół bez kostki rosołowej nie nie może się udać, to obawiam się że jesteś niewolnikiem systemu promocji i reklamy. Ponad wszelką wątpliwość można gotować naprawdę smacznie i zdrowo, z minimalną ilością soli bez wzmacniaczy smaku i zapachu.
Jeśli producent przypraw z jakiegoś powodu musi wzmacniać smak i zapach znaczy to tyle, że używa niskiej jakości surowców lub chce aby jego produkt był konsumowany w dużych ilościach. Pamiętaj że glutaminian sodu będzie postrzegany przez twoje kubki smakowe jako atrakcyjny. Jest to tzw. piąty smak, umami. Będzie on u Ciebie potęgował uczucie głodu, pomimo że w rzeczywistości możesz nie być głodny.

Chleba naszego, RAZOWEGO daj nam dzisiaj...

Drukuj
Utworzono: 24 wrzesień 2012

chleb pełnoziarnisty

Michał Anioł nie spodziewał się, że weźmie udział w kampanii na rzecz pieczywa razowego ;-)

Trzeba modlić się o chleb... najlepiej razowy. Ale to nie wystarczy. Potem trzeba jeszcze go sobie kupić.*
Jak to zrobić. Pewnego dnia omiń szerokim łukiem półkę z jasnym pieczywem, zignoruj puszyste, napompowane bułki, zatrzymaj się przy pieczywie razowym i wybierz coś dla siebie. W tym momencie już zaczynasz wygrywać.

Jak owoce pokonały słodycze

Drukuj
Utworzono: 10 wrzesień 2012

owoce biosłodycze
Brzmi jak tytuł bajki :-) Ale to najprawdziwsza prawda.

Zwykle tak jest, że dzieci nagradzane są słodyczami. A nagradza, nie kto inny tylko dorośli, którzy potem załamują ręce gdy u ich pociech zaczynają się problemy z nadwagą, bóle brzucha, psują się zęby, itd. Rodzice, babcie i dziadkowie, często podsuwają  łakocie, bo kochają swoje dzieci i wnuki, ale to nie tak. Miłość musi być mądra, a nagradzać można przecież inaczej.

Oleje tłoczone na zimno

Drukuj
Utworzono: 31 lipiec 2012

Pigułki do kosza - olej do lodówki.
Oleje tłoczone na zimno, to już nie moda, to po prostu konieczność.



Po raz kolejny okazuje się, że wysokotemperaturowy proces produkcyjny zabija w żywności to co najlepsze. Niech nie omamią Cię slogany mówiące że kupujesz coś z pierwszego tłoczenia i dlatego lepiej już być nie może. Otóż może być znacznie lepiej. Tylko lepiej.
Czy jest sens kupować kolejny suplement kwasów omego-3, omega-6 w pigułce? Jaką masz gwarancję, że to co tam pozostało po skomplikowanym procesie w firmie farmaceutycznej oraz długim przechowywaniu na półce wystarczy aby dać Ci zdrowie?
Jeśli dieta jest dobra to nie trzeba suplementów.

Czarna herbata w odstawkę

Drukuj
Utworzono: 05 czerwiec 2012

herbata

Okazuje się że po odstawieniu herbaty czarnej można już tylko lepiej.

Podobno "herbata czarna myśli rozjaśnia", ale jak się okazuje tylko na krótką metę. Tak naprawdę to, zakwasza organizm, pogarsza sprawność umysłu (szczególnie u dzieci) i w sumie daje niewiele w zamian.
A zamiast herbaty czarnej, mamy naprawdę wiele możliwości. Nie będę rozpisywał się na temat właściwości herbaty białej, zielonej czy czerwonej, bo takie informacje można znaleźć bez trudu, ale kilka wskazówek może być przydatnych.

Copyright © 2012-2016 Kukurykuuu.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Joomla 1.7 Templates designed by college jacken