01 02 03 04 05 06 07
Shared website hosting with bluehost review company. Find low priced cheap hosting online.

Co to jest superfood?

Drukuj
Utworzono: 11 styczeń 2013

 

superfoodPiłka będzie krótka:  SUPER FOOD zamiast fast food.

Przede wszystkim jednak, o co chodzi? Otóż artykuły spożywcze oznaczone mianem "super żywność" charakteryzują się nadzywczaj wysoką zawartością pewnych substancji odżywczych, niezbędnych dla zachowania zdrowia człowieka. Częstokroć zawartość ta jest kilkadziesiąt lub kilkaset razy wyższa niż w zwykłych artykułach spożywczych, a o przetworzonej ubogiej żywności z konwencjonalnego sklepu już nie wspomnę. To prawdziwa magia jeśli gram tego "czegoś" może nam zastąpić kilogramy innej żywności. Oczywiście nie znaczy to że mamy przestać jeść normalenie i zacząć żyć na suplementach. Nic z tych rzeczy.

Należy poprostu umiejętnie wpleść do swojej codziennej diety oraz na listę zakupów produkty superfood. To prawdziwa inwestycja w swoje zdrowie, samopoczucie i szeroko pojętą jakość życia. Cel jest jasny i klarowny: dodając do swojej diety suplementy superfood, budujesz swoją odporność i wcześniej czy później nie będziesz miał potrzeby odwiedzać apteki. Brzmi nieprawdopodobnie ale wszystkim tego życzę.

Ogólna uwaga aby uniknąć nieporozumień. Mówimy o naturalnych substancjach, ekologicznie uprawianych i pozyskiwanych, nie przetworzonych lub przetworzonych w niewielkim stopniu, aby zachowały swoje walory odżywcze. Ogólna zasada mówi że, podgrzanie powyżej 40 stopni Celsjusza bezpowrotnie niszczy to co dobre w super żywności i nie tylko w niej. Przypomnę, że pasteryzacja odbywa się z reguły w temperaturze powyżej 70 stopni Celsjusza...

Lista super żywności jest dość długa. Za przykładem twórców filmu "Jedzenie ma znaczenie" podzieliłem ją na 5 grup:

Zielone:

Zkiełkiielone produkty są dobre, zielona super żywność jest jeszcze lepsza! Zielona super żywność ma najwyższe stężenie lekkostrawnych składników odżywczych, witamin i minerałów oraz składników spalających tłuszcz. Zawierają szeroki zakres korzystnych substancji takich jak białka, ochronnych związków fotochemicznych oraz dobroczynnych bakterii pomocnych w budowie mięśni i tkanek, w lepszym funkcjonowaniu systemu trawiennego i chroniących przed wszelkimi chorobami. Zielona super żywność zawiera bardzo dużą ilość chlorofilu – barwnika nadającego roślinom zielony kolor. Struktura cząsteczkowa chlorofilu jest podobna do struktury ludzkiej krwi, a badania wykazują, że podczas spożywania zielonej żywności zwiększa się produkcja hemoglobiny we krwi. Większa ilość hemoglobiny w systemie krążenia oznacza krew bardziej bogatą w tlen, co jest najważniejszym elementem regeneracji komórek.

Trawa pszeniczna

Jest to kiełkująca trawa pszenicy. Z powodu kiełkowania, inaczej niż w przypadku całych ziaren, nie zawiera już glutenu, ani innych substancji alergicznych. Trawa pszeniczna doskonale alkalizuje i jest pomaga w oczyszczaniu krwi. Normalizuje gruczoł tarczycowy, stymuluje metabolizm, dzięki czemu pomaga w trawieniu i w odchudzaniu, ponieważ zawiera dużo enzymów i ma właściwości oczyszczające.

Trawa jęczmienna

Trawa jęczmienna zawiera 11 razy więcej wapnia niż krowie mleko, 5 razy więcej żelaza niż szpinak i 7 razy więcej witaminy C i bioflawonoidów niż sok pomarańczowy. Zawiera znaczne ilości witaminy B12, bardzo ważnej w diecie wegetariańskiej. Sok z trawy jęczmiennej posiada działanie przeciwwirusowe oraz neutralizuje metale ciężkie we krw,i takie jak rtęć.

Dzikie niebiesko - zielone algi

 Algi były pierwszymi formami życia na Ziemi, posiadają niesamowitą moc. Dzika zielono-niebieska alga to fitoplatkon, zawierający praktycznie wszystkie składniki odżywcze. Zawiera 60% białka i więcej niezbędnych aminokwasów niż wołowina czy soja. Jest jednym z najlepszych znanych źródeł B-karotenu, witamin z grupy B oraz chlorofilu. Udowodniono, że zwiększa wydolność mózgu i pamięci, wzmacnia system odpornościowy i pomaga podczas infekcji wirusowych, grypy i przeziębienia.

 Spirulina

 Spirulina jest uprawianą mikroalgą, spożywaną od tysięcy lat przez rdzennych mieszkańców Meksyku i Afryki. Jest jednym z najlepszych znanych źródeł białka na świecie, zawiera 70% kompletnych białek, przewyższając stek, zawierający jedynie 25% po upieczeniu. Badania udowadniają, że spirulina może pomagać w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i głodu cukru, co sprawia, że jest to podstawowe jedzenie dla diabetyków, pomocne również w odchudzaniu oraz jako główny suplement diety.

  Chlorella

Chlorella to alga słodkowodna i podobnie jak inne algi zawiera kompletne białka, wszystkie witaminy z grupy B, witaminę C i E i wiele minerałów. Jest niezwykle korzystna dla systemu odpornościowego, obniża cholesterol, zapobiega twardnieniu żył – głównej przyczyny ataków serca i udarów.

Zielonolistne warzywa 

Warzywa zielonolistne są łatwo dostępne i bogate w składniki odżywcze, jednak większość ludzi nie spożywa wystarczającej ilości tych warzyw. Badania wciąż potwierdzają, że społeczeństwa odżywiające się dietę bogatą w warzywa zielonolistne mają mniejsze ryzyko wystąpienia ataku serca oraz raka. Świeże surowe warzywa zielonolistne zawierają duże dawki chlorofilu, łatwo przyswajalnych białek, enzymów oraz szeroki zakres witamin i minerałów. Ta grupa warzyw działa jak mini-transfuzja dla krwi, zdrowy tonik dla mózgu i systemu odpornościowego i oczyszczacz nerek. Spróbuj któregoś z wymienionych warzyw: szpinak, liscie mniszka lekarskiego, jarmuż, rukiew wodna (rzeżucha wodna), piertuszka, sałata, endywia, cykoria, brokuł.

Kiełki  

Kiełki to samo życie. O kiełkach już trochę napisałem wcześniej, wiec aby nie dublować tekstu zapraszam tutaj

 

 Owoce i orzechy:

gojiWolne rodniki to niemal jak sekta ekstremistycznych terrorystów uciekających przed schwytaniem i siejących spustoszenie na całym świecie. W rzeczy samej, w kontekście twojego ciała to właściwe porównanie. Są one po części naturalnym skutkiem metabolizmu, jednak dodatkowe i niepotrzebne wolne rodniki mogą dostać się do naszego ciała przez czynniki zewnętrzne, jak zanieczyszczenia, dym papierosowy, radiacje, przypalone jedzenie, tłuszcze z głębokiego smażenia i gotowane jedzenie. Gdy do naszego systemu odpornościowego dostanie się zbyt duża ilość wolnych rodników, pojawiają się problemy. Wtedy potrzebujemy antyoksydantów zawartych w super żywności i suplementach, aby wzmocnić system odpornościowy i zwalczyć wolne rodniki.

 

Jagody Goji

Jagody Goji rosną na pnączach w chronionych dolinach środkowej Mongolii oraz Tybetu. Te niezwykle smaczne czerwone jagody są bogatym źródłem witaminy C, zawierają jej 500 razy więcej niż pomarańcze, a także więcej niż wszystkie inne owoce. Są doskonałym  źródłem witaminy A, B1, B2, B6 oraz E, zawierają także pełen zestaw białek wraz z 18 aminokwasami i 21 śladowymi minerałami. Przede wszystkim jednak są wspaniałymi antyoksydantami, co sprawia, że są idealnym pokarmem naturalnym, który odwraca proces starzenia się i chroni przed chorobami.

Ziarno kakaowca (surowe kakao)

O tym owocu moglibyśmy napisać całą stronę, jeśli nie książkę. Na początek jednak słowo ostrzeżenia, kakao w proszku oraz czekolady w sklepach są najczęściej przetworzone z wykorzystaniem „metody holenderskiej”, co oznacza, że produkty te wraz z dodatkiem rozpuszczalników są podgrzewane do temperatury 150°C, niszcząc tym samym większość substancji odżywczych i antyoksydantów. Upewnij się, że kupujesz certyfikowane organiczne surowe kakao w proszku, części lub całe ziarna kakaowca, trzymane w warunkach, gdzie temperatura nigdy nie przekroczyła 40oC , a dzięki temu wszystkie wrażliwe na ciepło witaminy, minerały i antyoksydanty pozostały nietknięte. Surowe ziarna kakaowca są prawdopodobnie największym na świecie skoncentrowanym źródłem antyoksydantów znalezionym w pożywieniu. Zawierają również niezwykle dużo magnezu, który uważa się za minerał, który jest powszechnie nie dostarczany organizmowi, nawet w zbilansowanej diecie. Dla tych, którzy cierpią na ubytki żelaza miłą wiadomością będzie fakt, że jedna mała porcja 28g surowych ziaren kakaowca zapewnia 314% zalecanego dziennego spożycia żelaza. Jeśli to nie wystarcza, dodajmy jeszcze, że surowe ziarna kakaowca mają poziom antyoksydantów (ORAC*) równy 95.500. Innymi słowy, zawierają 14 razy więcej flawonoidów (antyoksydantów) niż czerwone wino i 21 razy więcej niż zielona herbata.

 Maca

Proszek z macy jest robiony z korzeni macy, smacznego starożytnego super jedzenia z Peru. Macę uprawia się od co najmniej 2000 lat, jedli ją wojownicy Inków, aby wzmocnić swoją siłę i wytrzymałość. Jest to produkt wysoko odżywczy , tradycyjnie używany w celu uzyskania energii, zwiększenia libido, wzmocnienia płodności oraz funkcjonowania systemu odpornościowego. Do dnia dzisiejszego jest ważnym pożywieniem i roślina leczniczą dla Peruwiańczyków oraz jest dostępny na całym świecie jako pełnowartościowy suplement diety.

 Acai

Jagody acai przez długi czas były składnikiem podstawowej diety ludów Amazonki. Mając wygląd fioletowych gron i smak tropikalnych jagód, udowodniono, że posiadają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki wysokiej zawartości antocyjanów, barwników znajdujących się również w czerwonym winie. Wartość ORAC jagód acai to 1.027. Upewnij się, że kupujesz liofilizowane owoce acai, w których zachowały się wartości odżywcze, a w przypadku soku zwróć uwagę na producenta, który nie pasteryzuje, ani nie podgrzewa soku w żaden sposób.

Orzech kokosowy 

Młode orzechy kokosowe są jednym z najbogatszych źródeł elektrolitów w przyrodzie. Elektrolity to zjonizowane sole w naszych komórkach, które rozprowadzają energię po całym ciele. Woda kokosowa jest znacznie lepszą alternatywą dla komercyjnych napoi dla sportowców, przepełnionych sztucznymi substancjami słodzącymi i barwiącymi. Budowa cząsteczkowa wody kokosowej jest identyczna z ludzkim osoczem krwi, co oznacza, że jest natychmiast rozpoznawana przez ciało i dobrze spożytkowana. Picie soku z młodego kokosa jest niczym szybka transfuzja krwi dla ciała. W rzeczywistości była to powszechna praktyka podczas II wojny światowej w rejonach Pacyfiku, gdzie obie strony konfliktu regularnie piły wodę kokosową bezpośrednio z kokosa, dokonując tym samym szybkiej transfuzji zranionym żołnierzom.

Olej kokosowy

Tłuszcz nasycony oleju kokosowego jest odmianą kwasu tłuszczowego o średnim łańcuchu cząsteczkowym, który jest łatwiej trawiony i inaczej utylizowany przez ciało niż inne tłuszcze nasycone (np. masła, mięsa czy jajek). Podczas gdy inne tłuszcze nasycone są magazynowane w komórkach, średni łańcuch kwasów tłuszczowych jest wysyłany bezpośrednio do wątroby, gdzie natychmiast jest przekształcany w energię. Olej kokosowy przyspiesza metabolizm, dzięki czemu nasze ciało spali więcej kalorii w ciągu dnia, co przyczyni się do utraty kilogramów. Olej kokosowy pomaga w funkcjach metabolicznych i jest cenioną substancją antybakteryjną, przeciwwirusową i przeciwgrzybiczną. Wyspiarze Oceanu Spokojnego uważają olej kokosowy za dar natury, leczący wszystkie choroby.

Noni 

Owoc ten jest używany przez mieszkańców wysp Polinezji jako lek regenerujący od ponad 1500 lat. Badania dowodzą, że owoc noni posiada zdumiewające właściwości antybakteryjne, nawet przeciwko E-coli. Posiada właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, skutecznie zwalcza ból, wspomaga naprawę komórek oraz wzmacnia system odpornościowy. Noni zawiera mnóstwo witamin, minerałów, enzymów i fitoskładników. Udowodniono korzystne działanie na przeziębienia i grypę, problemy trawienne, choroby skóry, bóle, m.in. bóle głowy, infekcje i inne. W celu uzyskania najlepszych efektów szukaj liofilizowanego produktu w całości, lub kupując sok szukaj firmy, która nie używa pasteryzacji. 

 Orzechy włoskie, nerkowca, migdały

 Doskonałe źródło protein, bogate w błonnik, magnez, witaminę B oraz witaminę E (antyoksydant). Ponadto orzechy włoskie zawierają kwasy omega-3 i to najwięcej spośród wszystkich rodzajów orzechów.

 

Produkty pszczele

pyłek pszczeliEgipcjanie pisali o nich 5500 lat p.n.e., Hindusi używali ich podczas uroczystości religijnych 1000 lat p.n.e., nawet Babilończycy wykorzystywali je podczas leczenia. Zachodnia kultura odkryła ich zalety w zasadzie przez przypadek podczas badań rosyjskich pszczelarzy, którzy żyli ponad 100 lat, jedząc codziennie surowy miód, bogaty w pszczeli pyłek kwiatowy.

 

Mleczko pszczele Mleczko wydzielane z gruczołu głowy pszczoły-pracownicy. Królowa pszczół żyje prawie wyłącznie na mleczku pszczelim, żyjąc około 40 razy dłużej niż inne pszczoły. Mleczko pszczele to skarbnica składników odżywczych, zawierająca każdy składnik niezbędny do życia. Jest to najlepsze źródło kwasu pantotenowego (znanego również jako witamina B5), który pomaga pokonać stres, zmęczenie i bezsenność, jest też korzystnym składnikiem dla zdrowej skóry i włosów.
Pszczeli pyłek kwiatowy Pyłek kwiatowy jest zbierany przez pszczoły z kwitnących roślin i formowany w kulki/granulki. Pyłek pszczeli to najbardziej kompletna żywność pochodząca z przyrody, posiada 5-7 razy więcej białka niż wołowina. Jest szczególnie korzystny dla atletów i ludzi podczas rekonwalescencji, którzy mają większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze i energię. Jest to naturalne antidotum na alergie, szczególnie katar sienny i zapalenie zatok. Badania pokazują, że pyłek przeciwdziała oznakom starzenia oraz zwiększa zdolność mentalną i fizyczną.
Propolis Propolis (kit pszczeli) to substancja, którą pszczoły przykrywają ścianki uli, zwane często najbardziej antyseptycznymi miejscami w przyrodzie. Silne właściwości antybiotykowe propolisu pomagają chronić człowieka przed bakteriami i wzmacniają nasz system odpornościowy. Propolis zwalcza wirusy, czego antybiotyki nie potrafią. Badania pokazują, że przyjmowanie propolisu podczas sezonu grypowego i przeziębieniowego zmniejsza występowanie przeziębień, kaszlu, zapalenia jamy ustnej, migdałków i gardła.
Dziki/leśny miód  Nie trzeba bliżej przedstawiać. Im mniej "ucywilizowany" tym lepiej. Więcej informacji tutaj

 

Wodorosty, glony, algi

Wodorosty, glony, algi Algi morskie są roślinami o największym skupieniu składników odżywczych na świecie, ponieważ mają dostęp do wszystkich składników w oceanie. Mogą zawierać ponad 10 razy więcej wapnia niż krowie mleko i 8 razy tyle, co wołowina. Kompozycja związków chemicznych w algach jest bardzo podobna do osocza ludzkiej krwi, dzięki czemu prawdopodobnie największą korzyścią alg jest regulacja i oczyszczanie naszego układu krwionośnego. Pomagają alkalizować krew, neutralizując efekty działania kwasów zawartych w naszej współczesnej diecie oraz chronią nas od wszelkiego rodzaju toksyn w środowisku, w tym metali ciężkich, zanieczyszczeń i produktów ubocznych promieniowania, zamieniając je w niegroźne sole, które są następnie usuwane przez krew. Jednak najbardziej znaczącą właściwością alg jest pomoc w utracie wagi i zmniejszanie celulitu. Duże stężenie naturalnego jodu pomaga w stymulacji gruczołu tarczycowego, a więc energia tych produktów jest zużyta zanim odłożą się w postaci tłuszczu. Jednocześnie minerały działają jak elektrolity, łamiąc wiązania chemiczne, które sklejają komórki tłuszczu, pomagając uwolnić się uwięzionym odpadkom. Zarówno jedzenie alg morskich, jak i kąpiel w nich pomaga w ograniczeniu celulitu i wspomaga oczyszczanie limfatyczne. 

Nori Jest znany, jako alga wykorzystywana do robienia sushi. Możemy zrobić sushi w domu, ale należy upewnić, że używamy surowego nori, które zawiera maksymalną wartość odżywczą.
Kelp Jest dostępny w proszku i w kapsułkach dla tych, którzy dziwnie się czują, jedząc algi. Jest to również najbardziej powszechna alga, występująca na brzegach oceanów. Dzięki swoim grubym liściom jest doskonała do gorących kąpieli z algami.
Dulse Czerwona alga, dostępna w płatkach. Nie ma potrzeby jej gotować. Doskonała do przyprawiania sałatek, warzyw i zup.
Arame Brązowe podłużne algi. Gotowe do użycia po namoczeniu przez 5 minut w gorącej wodzie.
Wakame Dzięki słodkiemu smakowi stanowi doskonały dodatek.  Moczyć 5 minut w gorącej wodzie.
Kombu Używane w Japonii przez wieki jako wzmacniacz smaku z minerałami. Dodaj pasemko kombu do gotowanej fasoli, co zredukuje gazy i sprawi, że fasola będzie lepiej strawna. Dodaj pasemko kombu do moczonych kiełek, dzięki czemu wchłoną minerały. 

 

Zioła

ZioEchinaceała jako pożywienie dostarczają organizmowi ogrom substancji odżywczych, których może nie otrzymywać w inny sposób, ze względu na ubogą dietę oraz niedobory występujące w glebie i w powietrzu. Zioła jako lekarstwa są stabilizatorami organizmu, które współdziałają z funkcjami organizmu, tak aby mógł on sam się wyleczyć i wyregulować. Zioła używano od wieków jako część wiedzy o naturalnych metodach leczniczych.

Pokrzywa Pokrzywa znana jest jako kłująca roślina. Jednak, gdy wysuszymy i zjemy liście, ślina neutralizuje kłucie. Pokrzywy są niezwykle skuteczne podczas zrzucania zbędnych kilogramów. Filiżanka herbaty z pokrzyw rano wpływa korzystnie na pracę jelit. Liście pokrzywy polepszają funkcjonowanie tarczycy, zwiększają metabolizm, uwalniają śluz w okrężnicy, opróżniając nadmiar odpadków.
 Aloes Jest to nie wysychający sukulent, dziko rosnący, najczęściej w rejonach tropikalnych i subtropikalnych. Został uznany za super żywność po badaniach, podczas których odkryto w nim 75 związków leczniczych, m.in. naturalne steroidy, czynniki antybiotykowe, aminokwasy, minerały i enzymy. Aloesu używano od czasów egipskich, jako kremów nawilżających do skóry, lek na oparzenia, przecięcia, siniaki, trądzik i wypryski. A to ze względu na wysoka zawartość naturalnej siarki (MSM). Soki aloesowe alkalizują przewód pokarmowy, zapobiegając zakwaszeniu, głównej przyczyny niestrawności, zarzucania kwasu żołądkowego, zgagi oraz wrzodów żołądka.
Echinacea Echinacea (jeżówka wąskolistna) – jest domowym sposobem zapobiegania przeziębieniom i grypom. Zioło to jest używane jako naturalny antybiotyk i stymulator układu odpornościowego – pomaga odbudować odporność. Powodem jej skuteczności jest zdolność do stymulacji krążenia limfy w organizmie. Limfa płynie równolegle do krwi w żyłach, usuwając toksyny z naszego ciała. Zioło można przyjmować w postaci płynu lub kapsułek w okresie 2-3 tygodni podczas wysokich zachorowań na grypę. Herbata z echinacei jest również znana jako lek na infekcje i raka, w tym raka skóry.
Żeń - szeń Żeń - szeń (ginseng)  jest to podstawowe zioło w radzeniu sobie ze stresem. Ta starożytna roślina lecznicza była używana w Azji jako tonik energetyzujący. To niezwykłe zioło jest szczególnie korzystne podczas wracania do zdrowia po chorobach i operacjach, dzięki swoim wzmacniającym i przeciw infekcyjnym właściwościom. Pomaga w okresach stresu i zmęczenia.


Niektórzy kwalifikują też czosnek do super żywności, co moim zdaniem ma głeboki sens a także amarantus, imbir, kurkumę, durian i inne.
Alternatywa jest szeroka, nie znaczy to wcale że musimy skorzystać od razu ze wszystkiego. byłoby to chyba nie możliwe. Po raz kolejny powtórzę: krok po kroku do celu.

Kukurykuuu.pl

Artykuł źródłowy: http://foodmatters.tv/content/superfoods
Wspomogłem się także tłumaczeniem: http://zdrowejedzenie.blox.pl/2009/05/Super-zywnosc-co-warto-jesc-czesc-1.html

 * ORAC - (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity) – to zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych oznaczana dla produktów spożywczych

Komentarze   

 
+1 #1 Super żywnośćDorotka Kuczyńska 2014-01-08 21:26
Dużo jest na tej liście produktów egzotycznych, których rzeczywiste wartości odżywcze mogą być mniejsze,w wyniku np. obróbki termicznej, nie wiadomo też gdzie dokładnie były uprawiane, czy nie mają w sobie pestycydów, dioksyn czy też metali ciężkich. Polecam polską listę super food, gdzie zawarte są wskazówki na co zwrócić uwagę, aby wartości zostały zachowane - http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,10-najzdrowszych-polskich-produktow-polska-super-zywnosc.html
Cytować
 
 
0 #2 RE: Co to jest superfood?Kukurykuuu 2014-01-09 07:53
Bardzo fajna lista. Podpisuję się pod nią obiema rękami. Jedynie kakao jakkolwiek bardzo zdrowe (szczególnie surowe) nie wydaje mi się aby było uprawiane w Polsce, ale mogę się mylić :-) Dzięki za podesłanie linka. Mirek
Cytować
 
 
+1 #3 Zdrowa żywność ekologiczna lokalna tradycyjnahttp://www.linkedin. 2014-07-26 09:28
We stumbled over here from a different web page and thought I should check things out.
I like what I see so i am just following you. Look forward to looking at your web page
repeatedly.
Cytować
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2012-2016 Kukurykuuu.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Joomla 1.7 Templates designed by college jacken